O vnímání reality

Sejde se takhle v baru potápěč, rybář a pilot a vyprávějí si, že viděli Titanic. Viděli sice stejnou loď, ale každý z jiné perspektivy. Pokud si ti tři chlápci v baru můžou popovídat, jsou ochotní se vzájemně poslouchat, přemýšlet o tom, co druhý říká…, mají dobrou šanci společně získat skutečný obraz lodi. Přesnější, než viděl každý jednotlivě.

Návštěvy barů jsou teď omezené, navíc není v mých silách si popovídat do detailu s každým obyvatelem města. Zatímco veřejných projednávání plánů města či rozpočtu se účastní několik jednotlivců, výjimečně pár desítek, každou maličkost na Facebooku čte průměrně přes 1500 obyvatel Dobříše. Veřejná debata se zkrátka z diskusních sálů a hospod přesouvá do virtuálního světa. Především na Facebook. Zatímco potápěč se svými kámoši si v baru možná vše vyříkají, na Facebooku každý hrotí „svou pravdu“. Potápěč nebude přemýšlet nad příspěvky ostatních, olajkuje posty ostatních potápěčů a jen se utvrdí, že pilot i rybář jsou absolutní pitomci.

Včerejší zastupitelstvo a to, co se následně objevilo na skupině Dobříšsko, je přesně případ velkého nepochopení. Když se k tomu přidá i zlý úmysl, zveličování a překrucování, je výsledný text plný nesmyslů, na které reagovat zabere hodiny. Prosím zkuste si základní informace ověřit. Sledujte, kdo co píše a jak tomu rozumí. Ptejte se. Lež vypadá často mnohem atraktivněji než suchá pravda. Stále věřím, že potápěč, rybář a pilot si mohou porozumět.

I u nás na Dobříši.

Ověřeno MonsterInsights