Proč kandiduji

Tento týden se uzavírají kandidátní listiny pro podzimní komunální volby, které se konají ve dnech 23. a 24. září. Minulý týden jsme odevzdali kandidátku i my. Rozhodl jsem se kandidovat za ODS a nezávislí.

Do dobříšské politiky jsem vstoupil v r. 2018 jako kandidát sdružení nezávislých kandidátů Pro Dobříš. V průběhu doby se ale ukázalo, že jsme velmi nejednotná skupina a na řadu věcí máme nejen rozdílný, ale přímo odlišný názor. Naše vnitřní spory kulminovaly už po 14 měsících v lednu 2020, kdy jsme vyzvali tehdejší starostku Janu Vlnasovou k odstoupení. 5. března 2020 jsem pak nastoupil na místo starosty s velkými plány, co všechno s kolegy doženeme a jak budeme vše dělat jinak. Jenže po týdnu byl bohužel vyhlášen nouzový stav COVID a následující 2 roky velkou část energie i času pohltila koordinace protiepidemických opatření. Změnil se také rozpočet města, vlivem zpomalení ekonomiky výrazně propadly příjmy, a tak peněz na investice bylo a stále je výrazně méně, než v přechozím volebním období. O to víc je třeba nad každým výdajem města přemýšlet a hledat možné alternativy.

Proč do toho jdu znova

Situace ve městě se mění, ale ty základní důvody jsou pro mě stále stejné. Chci městu pomoci, protože mám Dobříš rád. Záleží mi na tom, jak město vypadá a jak zde společně žijeme. Zároveň jsem přesvědčen, že mám městu co nabídnout a vím, jak město rozvíjet dál. Už jsem si osahal, jak jsou některé vztahy křehké, jak je potřeba věci opakovaně vysvětlovat, i to, že neoprávněnou kritiku je třeba pouštět uchem ven. Baví mě hledat nové cesty. Navíc problémy podobné našim řeší další města v Česku i Evropě a někdy se stačí jen pořádně inspirovat.

O koho se můžu opřít

I v dobříšské politice je nezbytné mít kolem sebe lidi, kteří mají chuť do práce a už něco dokázali. Politika není o sólistech. Za ty více jak 2 roky na radnici jsem mohl podrobně sledovat, co a jak dělají místostarostka Dagmar Mášová a místostarosta Tomáš Vokurka. Práci jsme si dokázali rozdělit, důležité věci řešíme společně. Dáša se ve vedení radnice zabývá především školstvím, sociální a zdravotní oblastí a odpadovým hospodářstvím. Od února letošního roku navíc koordinuje pomoc ukrajinským běžencům. Tomáš se stará především o hladký chod všech městských staveb, investice a rozpočet. Obnáší to pravidelné kontrolní dny a často velmi ostré dohadování se stavebními firmami, dodavateli i nespokojenými sousedy. Jsem vděčný za to, jak Dáša i Tomáš dělají svou práci.

Po zkušenostech s našimi půtkami v rámci Pro Dobříš jsem schopen ocenit, že zastupitelé za ODS byli vždy schopni k důležitým tématům prezentovat společný postoj a usilovali o jejich smysluplné řešení. Naše kandidátka ODS a nezávislí pro letošní volby je vyvážená a navazuje na naši dosavadní práci. Mezi našimi kandidáty najdete Lukáše Hořejšího, který poslední roky pracuje v dozorčí radě městské společnosti DOKAS a výrazně přispěl k nastavení podrobného finančního reportingu. Najdete tam Daniela Flígra a Jana Bureše, kteří mají oba zkušenost z práce v radě města, či Adama Böhma, který je současným zastupitelem a předsedou finančního výboru. A pak také řadu nových tváří, kteří mají chuť do práce a kterým na Dobříši záleží. Jsme parta lidí, kteří se na problémy a jejich řešení dívají podobně a kterým jde o společnou věc. O udržitelnou budoucnost Dobříše.

Zajímají Vás naši kandidáti? Najdete je zde.

Chcete nás poznat? Zastavte se na kus řeči – kde a kdy.

Zajímá Vás co pokládáme za důležité? Náš program najdete zde.

Ověřeno MonsterInsights