Ohňostroj je blbost

Vynález střelného prachu v Číně a následně ohňostrojů spadá do dynastie Song (960-1279). Číňani ale měli rádi rámus již dříve, už 200 let před Kristem za dynastie Han je doloženo, že lidé vhazovali bambus do ohně a radovali se z hlasitého pukání. I dnes můžeme vypouštět zábavnou pyrotechniku vyráběnou z velké míry stále v Číně, takže se vlastně za těch 2000 let tak moc nezměnilo.

Do Evropy se střelný prach dostal ve třináctém století. V Čechách se pořádalo nejvíce ohňostrojů patrně za vlády Rudolfa II. Habsburského (1552–1612). Ten podporoval alchymisty, kteří vedle hledání zlata odpalovali ohňostroje.

Na Filipínách se konají dokonce ohňostrojové olympijské hry (World Pyro Olympics). Naposledy se konaly v r. 2019 a vyhrál tým (překvapivě) z Číny.

Dnes už máme mnohem lépe zmapováno, co ohňostroj všechno dělá. Na jedná straně radost, překvapení a trochu i podvědomý strach z ohně a výbuchů. Na druhé straně stres a zranění lidí i zvířat vč. dokladovaných úhynů ptáků či znečištění ovzduší.

Co je na ohňostrojích špatně?

Světelné efekty vznikají výbuchem, tedy prudkým hořením látek vystřelených do vzduchu. Problematické jsou především prachové částice, které se do ovzduší prudce uvolňují a jejichž koncentrace pak přesahuje několikanásobně povolené limity.

Povolená koncentrace částic překročena téměř 6krát. Stanice Brno-Dětská nemocnice (zdroj)

Na základě staletí pokusů tak můžeme sledovat výbuchy různých tvarů a barev, kde každá je tvořena jinou chemickou sloučeninou, často se silným zastoupením kovů (měď, lithium, stroncium, baryum…).

 Barvy a kovy. Vliv ohňostrojů na kvalitu ovzduší (Zdroj)

To, že ohňostroje nejsou jen super nápad, ale mají svá negativa, si uvědomuje stále více lidí. Praha letos žádný novoroční ohňostroj nepořádá, podobně zdrženlivá jsou i další města. V Ostravě běží petice na úplný zákaz ohňostrojů (zde). Řetězec Billa v ČR letos vyřadil pyrotechniku ze sortimentu (zde). V Německu Obi ani Hornbach materiál na ohňostroje letos neprodávají (zde) s odkazem na ochranu zvířat.

Na Dobříši lze

Na Dobříši jsme letos nepořádali mikulášský ohňostroj a ani na Silvestra město žádnou oficiální show neplánuje. Nejde jen o peníze. Používání pyrotechniky si upravuje každé město v rámci Obecně závazné vyhlášky. Ta dobříšská OZV č. 12/2021 stanovuje speciální dny, kdy se na Dobříší dají pořádat ohňostroje:

  • 30. dubna a 6. prosince od 18:00 do 22:00,
  • konání tradiční akce Bobcat Demo Days jedenkrát na jaře, nebo jedenkrát na podzim od 18:00 do 22:00,
  • konání předvánočního setkání žáků, rodičů a přátel škol od 17:00 do 18:00,
  • 31. prosince od 18:00 do 01:00 následující dne
Dobříš z Bzdinky, 5 minut po půlnoci

Právě silvestrovská půlnoc je pro všechny ohňostrůjce událostí roku. Bohužel to velmi těžce snášejí nejen domácí mazlíčci, ale často i děti, senioři a spousta dalších. Letos to je problematické i pro více jak 400 tisíc Ukrajinců, kteří v ČR našli útočiště před válkou. I pro ně a zvlášť jejich děti, které zažily palbu a v řadě případů přišli o své příbuzné, není ohňostroj radostnou událostí, ale spíše spouštěčem nepříjemných vzpomínek.

Co nahradí ohňostroje?

V budoucnu lze čekat sílící hlasy pro zákaz ohňostrojů. Jaká zábava je může nahradit? Nejblíže k tomu má videomapping či světelná show s pomocí dronů. Ta nabízí 3D efekty, proti kterým vypadá vystřelování rachejtlí jako dětská zábava.

Zatím si ohňostroje nacházejí své příznivce, byť počet odpůrce roste. Těšíte se na ohňostroj nebo jste pro jejich zákaz?

Ověřeno MonsterInsights