Chceš rozbít úředníkovi hubu?

Již několik let stoupá agresivita mezi lidmi. Jen co skončil Covid, který řádně zamíchal mnoha vztahy, začala válka na Ukrajině. Pocit ohrožení doplnily existenční obavy spojené se zvyšováním cen prakticky všeho. Téměř to vypadá, že společnost se podobá tlakovému hrnci, pod kterým pořádně topíme. Jen vybouchnout (více třeba zde). A Dobříš v tom není výjimkou.

Bohužel i dobříšský úřad se stává terčem agresivity občanů. Není nouze o křik, nadávky, vyhrožování ublížením na zdraví a objevily se už i výhrůžky zabitím rodinných příslušníků.

Míst, kde si občan může vylít vztek, je pestrá škála. Tradiční anonymní dopis poštou.

Box pro stížnosti na podatelně úřadu

Nebo z tepla domova, od monitoru či mobilu na Facebooku. Ti šikovnější nadávají z anonymního profilu, ostatní se nebojí podepsat. Občas přijde anonymní dopis. Ti největší „kanóni“ dojdou zanadávat úředníkovi osobně. Však je demogracie, no ne?! I tento týden se jeden nespokojený občan zastavil u mne, aby si stěžoval na pokutu za rychlou jízdu. Vše komentoval tím, že máme zvedout „svý tlustý prdele“ a jít se podívat na ulici…

Příspěvky na facebookové skupině Dobříšsko

Co s tím?

Nezpochybňuju, že při množství vyřizovaných úkonů může dojít k situaci, kdy je občan nespokojen. Pak může využít podání stížnosti písemně, nebo k vedoucímu daného úředníka, k tajemníkovi úřadu nebo může svou stížnost adresovat zastupitelům či starostovi. Každý z příjemců se tím bude zabývat. V případě, že se zdráháte podepsat, je na podatelně úřadu box právě pro taková oznámení.

Ukázka části jednoho hovoru s pracovníkem městského úřadu kdesi ve Středočeském kraji

Vzrůstající agresivita byla i důvodem, proč jsme tento týden zavedli nahrávání všech hovorů na pevných linkách Městského úřadu Dobříš. O této skutečnosti jsou volající informováni před započetím hovoru. Získaná nahrávka bude uložena po dobu 72 hodin a následně bude smazána, případně bude využita po dobu nutnou ke stanovení a obhajobě práv občanů či pracovníků úřadu.

Každý z nás může mít jiný názor, každý z nás může někdy být nespokojený, přesto věřím, že se i v těchto situacích lze chovat slušně. Za své emoce je zodpovědný každý z nás.

Ověřeno MonsterInsights