V Dobříši se chodí pěšky do školy

V Dobříši, podobně jako v mnoha dalších městech v České republice, je vození dětí autem do školy častým jevem. V r. 2021 proběhl průzkum mezi dobříšskými školáky, jak se dopravují do školy (výsledky zde). Největší podíl měla veřejná doprava 41%, pěšky chodí 34%, mama-taxi využívá 18%. I když je doprava autem až na třetím místě, přesto značně komplikuje situaci před začátkem vyučování v okolí škol. Do obou základek chodí téměř 1600 žáků. A typickým jevem je auto s jednou maminkou a jedním školákem. 18% žáků znamená, že ke škole může přijet i 288 aut denně.

Obrázek – zdroj AI

Dalších téměř 500 studentů navštěvuje blízké gymnázium. A k tomu celkem 300 zaměstnanců 2 základních škol a gymplu. I z nich velká část dojíždí do práce autem (každý svým:(. Před osmou ráno se tak v blízkosti škol pohybuje téměř 2000 žáků a studentů a stovky aut. Je pro žáky cesta do školy bezpečná?

Kolik napočítáte za 30 min aut před školou?

Podle zprávy UNICEF z r. 2020 (zde) jsou v celosvětovém srovnání nejspokojenější mladí lidé v Holandsku, Dánsku a Norsku. Na konci tabulky je naopak Chile, Bulharsko a USA. Česká republika je někde uprostřed. I když to není jediný faktor, svoboda pohybu po bezpečném městě a větší samostatnost zvyšují sebedůvěru a spokojenost žáků a studentů. Mělo by být společným cílem všech dospělých, aby se děti co nejdříve naučily pohybovat po městě sami.

Obzvlášť to platí pro město krátkých vzdáleností jako je Dobříš. Přejít z okraje do školy v centru trvá max 30min, na kole ještě méně. Podle výše uvedeného průzkumu tráví 9-16lété české děti na mobilech průměrně 150min denně. To je více než dvojnásobek času, co jim zabere cesta po Dobříši pěšky do školy a zpět. Víme, že děti mají málo pohybu. Víme, že se zvyšuje podíl dětí, které trpí nadváhou. Víme, že nárůst aut je doprovázen další negativními jevy jako je hluk a znečištění ovzduší. Tak proč děti vozíme auty?

Školní ulice v Dobříši – 3 týdenní experiment

Ve dnech 24.4.-12.5.2023 bude ulice Za Poštou v blízkosti škol uzavřena ve školní dny v době 7:30-8:00 v rámci projektu Pěšky do školy (více zde). K tomu už probíhá osvětová akce a dotazníkové šetření mezi rodiči i obyvateli města. Podobná anketa proběhne i po skončení experimentu. Podle zjištěných poznatků po 3 týdnech akci vyhodnotíme a rozhodneme, zda toto omezení má smysl a bude takto trvalé, nebo naopak převládnou argumenty, že doprava před školou je nevyhnutelná.

Leták Pěšky do školy Dobříš 2023

Ihned po zveřejnění tohoto záměru se na Facebooku strhla vášnivá debata příznivců i odpůrců omezení dopravy před školou. Z argumentů odpůrců se téměř zdá, že si cestu bez aut neumíme představit.

„Zajímalo by mě kolik mrtvých a zraněných dětí bylo za uplynulá léta, že musíte pracujícím lidem takto komplikovat život. Pěšky chodí akorát bezďáci, pracující lidé jezdí autem!“ …názor dobříšského občana

Naštěstí postupně přibývají i podporovatelé. Debata se také přesouvá k hledání alternativ kde děti vysadit v okolí a skutečných řešení. Zajímavá je například argumentace, zda místo aut nezavést po městě linky školních autobusů. Odpůrci namítají, že tím samostatnost dětí příliš nepodpoříme, pouze jim ukážeme, že místo mama-taxi se o ně postará někdo jiný. Při tom z okolních obcí autobusy svážejí školáky už dnes.

Perličky z Facebooku Dobříšsko

Kde jinde mají „školní ulici“

Třeba… Praha 6 Hanspaulka, Zbraslav, Mladá Boleslav, Říčany, Plzeň, Třebíč

Video z akce na Zbraslavi

A za hranicemi? Kolín nad Rýnem testuje letos pilotní projekty uzavřených školních ulic v čase 7:45-8:15. (zde).

Bez rodičovského taxi bezpečněji na vyučování (leták Kolín n/R)

Německá nadace pečující o děti propaguje dlouhodobě projekt bezpečné „školní ulice“, kde školáci nepotkají auta (zde). Jiná německá organizace Škola a rodina konstatuje, že děti na prvním stupni v pohodě zvládnou jednu cestu dlouhou 40min chůze, na druhém stupni 60min (zde). V Rakousku běží podobné projekty pod sloganem „Coole gehen zur Schule“ (zde). Jedna australská zdravotní pojišťovna na to má rovnou rýmovačku „WHY IT’S COOL TO WALK TO SCHOOL“ (zde)

A jak to dopadne v Dobříši? Takové, jaké si to uděláme. Startujem už 24.4.2023. Pokud se chcete zapojit ať už radou či nějakou aktivitou, napište na romba@mestodobris.cz.

Ověřeno MonsterInsights