Stáž na přestupcích a matrice

Minulý týden jsem stážoval na Odboru správních agend. Tento odbor tvoří úsek přestupkového řízení, úsek dopravně-správních agend a občansko-správních agend. Řeší zde občanské průšvihy, které nejdou k soudu. U majetkových věcí škody do 10 tisíc Kč. U ublížení se posuzuje, jak závažné zranění bylo způsobeno. V Dobříši se vyřizují nejen zdejší přestupky, ale také z okolních obcí: Nového Knína, Rosovic, Staré Huti, Nové Vsi pod Pleší aj. Kolegové mi vysvětlili, jak řeší přestupky proti občanskému soužití. 💪 Když si chlapi v hospodě nafackujou, když muž mlátí ženu, když soused prudí souseda… To všechno se oznamuje Městské nebo státní Policii a protokol doputuje sem na „přestupky“ k dořešení. Zde pracovnice Městského úřadu posuzuje, jaký paragraf se uplatní, a vystaví výzvy k jednání. To se odehrává za účasti všech aktérů. Při bitce v hospodě je třeba obeslat a získat účast všech, pokud odmítají, nechat je předvolat Policií. Jsou to většinou smutné příběhy. Zvlášť mlácených žen, které sice s oteklým obličejem sepíšou protokol na Policii, ale když má pak dojít k projednání přestupku společně s násilníkem, v 80 % podání stáhnou. Takže k jednání se to dostane zpravidla teprve po druhém, třetím či desátém napadení.

Pro sousedské spory platí ve velké míře rada, kterou jsem dostal od starosty z Knína. Pokud máš spor se sousedem, máš jen 2 možnosti: kup flašku a jdi se udobřit, nebo se odstěhuj.

Další přestupková agenda jsou „radary“. Máme na Dobříši dvě úseková měření. Nově platí zvýšená citlivost radarů. Dřív se do přestupků posílaly průjezdy nad 61 km/h, od ledna jde do přestupků každý průjezd rychlostí 57 km/h a výš.

Za leden 2022 bylo překročení rychlosti 5x více než před rokem

Agenda vyřizování spočívá v kompletaci podkladů: zpráva z certifikovaného kamerového systému, fotka s registrační značkou a řidičem, dohledaní majitele vozu, vystavení platebního příkazu. Část řidičů pokutu na první výzvu zaplatí, část se hádá, platí si právníka, požadují doložit kalibraci radaru nebo hledají další cesty, jak proces zkomplikovat. U služebních aut by provozovatel měl jmenovat řidiče podle knihy jízd. Úředníci pak takového řidiče vyzvou. Vtipálci samozřejmě napíší, že auto řídil Jack Sparrow z USA. Pokud je uvedena adresa, vystavuje úřad obsílku, byť je adresát v Oklahomě nebo Filipínách. Když se adresát neozve, jde pokuta znovu na provozovatele auta. Ten tak získal jen odklad a přidělal úředníkům práci. Přitom více práce pro úředníky znamená větší náklad z rozpočtu města a tedy zbytečné utrácení z kapes nás všech. Pokuty nejsou drastické: za překročení o 4-6 km/h je pokuta 500 Kč, o 10-12km za 700 Kč. Rychlosti nad 90 km/h v obci! se řeší již ve správním řízení. I fotky z radaru ukazují zajímavé věci. Není nouze o vztyčené prostředníky. Když se fotkami přehrabujete měsíce či roky, opravdu těžko vás nějaké gesto překvapí. Celá procedura zpracování přestupku a s tím související korespondence je pomalý proces. Nyní pracovníci vyřizují přestupky z června 2021. Takže za jízdu v letošním lednu čekejme pokuty v létě.

Dalším typem přestupků jsou dopravní nehody ve městě a okolí. Pokud nedošlo k většímu ublížení na zdraví, řeší všechny bouračky Městský úřad. Klidně i do několikamilionové škody. Složky bobtnají o protokoly Policie, fotky, svědectví, znalecké posudky. A jejich vyřizování trvá týdny až měsíce. V minulém roce bylo nových nehod 61.

Tohle jsou ty smutnější agendy na úřadě. Pod Odbor správních agend patří ale i veselejší činnosti. Kanceláře, kam se občané nechodí hádat. Je to evidence obyvatel, přihlašování k trvalému pobytu, svatby, úmrtí, změny jména či pohlaví. Tady je práce o poznání příjemnější. Mají tu kartotéky s přihlašovacími lístky všech občanů, matriční knihy narozených a zemřelých. Hotové poklady. Stačilo otevřít správný šuplík a našel se můj přihlašovací lístek z r. 1993, kdy jsem se na Dobříš přistěhoval.

Papírová pravda

O novou občanku či pas si zde může zažádat každý občan ČR, klidně i dítě se svým rodičem. Vše se zde pořizuje digitálně: fotka, otisky prstů, podpis. Biometrická data jsou uložena nejen ve státní evidenci, ale i na čipu v dokladu. Data z Dobříše putují do Státní tiskárny cenin, kde se doklady centrálně vyrábějí. Pak vám jen přijde SMS, že doklad je připraven k vyzvednutí. O veselé historky není nouze ani u kolegyň, které vyřizují svatby a další záznamy v matrice. Změna jména: žádný problém. Za poplatek 1000 Kč se můžu přejmenovat třeba na Vinnetou Komenský:)

Ověřeno MonsterInsights