Pomáháme dost Ukrajině?

Foto z Darujme.cz Post Bellum

V posledních dnech je hlavním tématem pomoc Ukrajině. Všichni, s kým jsem mluvil, chtějí pomoci. Lišíme se v tom jak. A jak bývá zvykem, všichni vědí, že Dobříš pomáhá málo.

Hlavní téma je pomoc uprchlíkům. Tedy především ženám a dětem. Jenže město nemá žádné volné byty. Budeme je mít až od května po rekonstrukci ubytovny na Větrníku. Podle aktuálních (pozor, mění se často) informací má asi 80 % uprchlíků předem domluvené ubytování u někoho, koho v ČR znají, nebo kdo je doporučil. Domácnosti, které chtějí ubytování nabídnout, mohou napsat do centrálního registru a jistě se dočkají (více možností zde). Zatím situace není ve stavu, že by uprchlíci spali po českých nádražích a parcích. Proto tedy volání po otevření školních tělocvičen zatím ignoruju. Máme sportovní halu, tam jsou v šatnách záchody i sprchy, ale není tam žádná kuchyňka. Pro přespání stovek lidí to lze použít na dny, max týdny. Takže to si zatím necháváme na horší časy. Nejde přeci o soutěž, které město ubytuje více!

Materiální pomoc: organizace, působící na hranicích nebo na Ukrajině, mají přesné seznamy, co je potřeba. Přijde mi však vhodnější pomoci zasláním peněz na účet Člověka v tísni, Červeného kříže, Charity apod.. Ti z jedné strany vědí, co přesně chybí, a z druhé strany jsou schopni věci obstarat přímo ve velkoskladech nebo u výrobců a dopravit je na místo. Když se svou stokorunou poběžím do lékárny, nakoupím určitě méně materiálu pro Ukrajinu než Člověk v tísni, který za týden vybral miliardu Kč! Takže má smysl do materiální sbírky přispět tím, co má kdo doma. Takové sbírky už zde organizuje řada místních organizací jako MAS Brdy-Vltava či Skaut, takže sbírka města by je v lepším případě duplikovala.

Ukrajina také potřebuje zbraně. Velvyslanec Ukrajiny v ČR neskrývá, že za do dnes vybraných 500 mil Kč nakoupí Ukrajina protitankové střely Javelin. Kus za 2 mil Kč. Ale s investováním městských peněz, nebo peněz z městské sbírky, do zbraní, které budou zabíjet, nesouhlasí část obyvatel. Takže místní peníze asi použijeme pro pomoc místním.

A hledisko času: pokud se válka na Ukrajině potáhne, bude uprchlíků přibývat a budou u nás déle. Takže jistě přijde čas na všechny možné druhy pomoci. Budem řešit nejen kde přespí, ale také jak budou žít. Kde budou prát, vařit, učit se, pracovat, bavit se. Tohle vše je zatím jen v obrysech, které se postupně konkretizují. Děkuji za všechny nabídky pomoci. Některé se daří propojovat, některé zatím čekají na skutečné využití. Ke koordinaci se dobrovolně přihlásila kolegyně místostarostka Mášová, která celé dny telefonuje a propojuje. Děkuji také všem, kteří již pomáhají.

A co společná podpora Dobříšáků: na úřadě či v knihovně najdete kasičky, peníze na ukrajinskou pomoc lze poslat i na účet města 60185-521732389/0800. Tuto neděli se koná charitativní běh pro Ukrajinu na fotbalovém stadionu. Kolečko za 100 Kč. Zkusím dát aspoň 10krát😊. Příští sobotu 12.3 se koná koncert pro Ukrajinu v Sokolovně.

Zní to možná cynicky, ale lepší uprchlíky si těžko můžeme přát. S blízkým jazykem, pracovité, ochotné se integrovat. Vítejme zde naše Ukrajince.

A nakonec ještě prosba: v ČR žijí také Rusové. Jasně, máme na ně pifku. Za socialismus, za 68, za Ukrajinu. Většina těch, co zde žijí, však z Ruska utekli, protože jim vadily stejné věci, jako vadí na Rusku současným Ukrajincům. A když už chceme poučovat Rusy, jak se mají vymezovat ke svému vůdci, seškrabejme si nejdřív máslo na vlastních hlavách za našeho prezidenta.

Sláva Ukrajině!

Ověřeno MonsterInsights