Grand Theft Auto

Dnes jsem stážoval na Odboru správních agend, přesně na přepážkách 6, 7, 8 a 9. Dvě přepážky slouží k úkonům kolem řidičáků a dvě k registracím aut. Přepážky v plném obsazení obsluhují 3 kolegyně a 1 kolega. Na řidičácích evidují 25 tisíc dokladů jen v rámci našeho ORP Dobříš (Dobříš plus 23 obcí kolem). Pro místní vedou i kartotéku originálních dokladů. O nový řidičák, změnu, výpis trestných bodů může ale požádat kdokoli, nejen z celé ČR, ale i cizinci. Žádostí osob mimo dobříšské ORP je 45%. Vše se sice dělá v aplikaci, ale vedle toho se evidují i papírové žádosti. Za 15 Kč si lze nechat vypsat seznam prohřešků.

Moje Karta řidiče

Moje karta sice aktuálně obsahuje nula bodů, ale ukazuje i staré přestupky, nic se nemaže. Při žádosti o nový řidičák vás rovnou na místě i digitálně vyfotí, pokud tedy nechcete použít fotku z databáze, kterou máte už na občance. Teď se začaly více objevovat žádosti Britů, protože po vystoupení z EU jim už britský řidičák v Evropě neplatí. Takže si buď musejí požádat v Británii o mezinárodní řidičák, nebo o český, pokud žijí v ČR.Na evidenci vozidel je ještě větší šrumec. Za měsíc zpracují přes 2000 žádostí, takže průměrně 100 denně! Přes 70% mimo Dobříšsko. Naše přepážky fungují pružně, takže si sem jezdí registrovat auta mnoho majitelů z Prahy. Nově zakoupená auta, dovozy, ekologická likvidace, vyřazení auta z provozu tzv. depozit atd. Tady můžete získat registrační značku, co na vás vyjde, nebo na přání 3+5 písmen. Nějaká slečna v Dobříši si za 10 tis Kč pořídila ZRU DICKA. Každý máme jiný vkus…

Přepážky pro řidiče

Při registraci auta z dovozu se rovnou lustruje, zda někde v EU není toto auto hledané. Takových případů se zatím stalo jen několik, ale musí to být extrémně nepříjemné: koupíte auto, přivezete do ČR a na registru vozidel v Dobříši Vám řeknou, že je hledané třeba v Norsku. Opět se vše sice vyplňuje v aplikaci, ale také na papíře, a papíry pak plní šanony a ty plní regály. V několika místnostech. Vyplňování papírů je náročné, každý pracovník potřebuje na týden novu náplň do propisky! Co vše je třeba předložit a celé to papírování není výmysl dobříšských úředníků, ale Ministerstev vnitra a dopravy. Naši úředníci dělají co musí. S nervózními řidiči je to někdy svízelné, už tu byl jeden, co vyhrožoval, že úředníka zastřelí. Pracovníci na přepážkách si za trvale vysoké tempo zaslouží respekt, žádné výhrůžky. Pokud vyrazíte něco vyřizovat na tyto přepážky, objednejte se přes http://rezervace.mestodobris.cz , ušetříte tak čekání.

Značky čekají na nové majitele

Ověřeno MonsterInsights