Odpady po Q3

Letošní rok byl podobně jako loňský atypický. Jarní lockdown způsobil, že řada obyvatel byla nucena zůstat doma. Mnozí čas využili k pořádnému úklidu. A to s sebou neslo zvýšené množství odpadu, protože část znovunalezených „pokladů“ skončila v popelnicích nebo na sběrném dvoře. I tak se nám množství směsného komunálního odpadu (SKO), letos dařilo snížit o 6 %. Za prvních 9 měsíců letošního roku jsme v Dobříši vyprodukovali 997,6 tun SKO. To je téměř o 60 tun méně než za stejné období předchozího roku. Jen na skládkovném jsme tak ušetřili 78000 Kč.

Naopak vytříděného plastu i papíru se svezlo více než za stejné období r. 2020. Výsledné tuny těchto kategorií vzrostly každá o 5 %. Plast na 115,9 tun a papír na 174,4 tun. V průběhu letošního roku také byla rozšířena síť biotejnerů na kuchyňský odpad. V létě si obyvatelé rodinných domů vyzvedli kompostéry financované z dotace. Bioodpad je z 80 % tvořen vodou. V Dobříši proto jdeme cestou likvidace bioodpadu v místě kde vzniká tak, abychom životní prostředí dále nezatěžovali jeho převážením.

Postupným jednáním s vlastníky bytových domů přibývá také zamykacích stání. Pak je svoz odpadu skutečně adresný. Výsledkem různých opatření je omezení vzniku černých skládek. V systému MESOH je aktuálně zapojeno 73 % rodinných domů. U bytových domů zapojenost za poslední rok vzrostla o 9 % na celkem 26 %. I nadále svoz odpadu od bytových domů představuje oblast, na kterou se zaměříme i v r. 2022.

Před pár lety jsme si těžko dovedli představit, že místo týdenního svozu budeme svážet jen 2x za měsíc. Jak ukazují aktuální čísla, většina domácností začala více třídit, přemýšlí nad odpadem a snižuje množství směsného komunálního odpadu. Za posledních 10 let kleslo množství SKO z 214 kg na 156 kg za osobu a rok! Od října 2020 do září 2021 tvoří hodnota vytříděného odpadu, tj. plast, papír, kov, sklo a bio celkem 47 % celkového odpadu. Nový zákon č. 541/2020 Sb. o odpadech všem městům v ČR ukládá do r. 2025 zvýšit podíl vytříděných složek na 60 %. K tomu nám aktuálně ještě 13 % chybí. Jsme na správné cestě, stále však máme kam postupovat.

Děkujeme, že nad odpadem přemýšlíte.

Pavel Svoboda, Dagmar Mášová

Detailní statistika zde

Ověřeno MonsterInsights