Pojďte volit

Tento pátek a sobotu se konají komunální volby. Obyvatelé Dobříše volí 21 zastupitelů. Všichni už by měli doma mít obálku s hlasovacím lístkem. Na jedné velké plachtě je sedm politických stran, ze kterých letos můžeme vybírat. Každý volič má 21 hlasů, takový je počet volených zastupitelů. Nejjednodušší je dát hlas jedné straně. Na to stačí jeden křížek u jména dané strany. Vyšší level je vybrat si všech 21 zastupitelů sám. Můžete křížkovat jednotlivá jména bez ohledu na to, v jaké politické straně jsou. Třetí varianta je kombinace předešlých dvou. Můžete zakřížkovat několik jmen z různých politických stran. Zbytek do počtu 21 zastupitelů bude doplněn podle vašeho křížku u vybrané politické strany.

Volební lístek Dobříš 2022

I když výběr jednotlivých kandidátů napříč stranami vypadá lákavě, je zde riziko, že takto zvolení zastupitelé budou složitě hledat společnou řeč. Ale práce politiků je se dohodnout. Takže vybrat své zastupitele si může opravdu každý podle vlastního úsudku.

Hlasuje se v pátek 14-22:00 a sobotu 8-14:00. V Dobříši máme 6 volebních míst. To správné místo je rovnou vytištěno na obálce s hlasovacím lístkem. Noví zastupitelé mezi sebou zvolí starostu, místostarostu, členy rady. Zastupitelstvo je ten nejvyšší orgán obce, nikoli starosta. Rozhoduje o rozpočtu, nakládání s městským majetkem, územním plánu, schvaluje důležité smlouvy.

Někteří starostové Dobříše

Historie starostů má v Dobříši dlouhou tradici. Od r. 1654 máme souvislou řadu, byť se pozice jmenovala různě: primátor, purkmistr, předseda…. V zástupu najdeme několik příslušníků rodiny Kopáčků, ale také např. Jeronýma hraběte Mannsfelda. Tragická je postava starosty Adolfa Scharta, který byl v době heydrichiády popraven nacisty i s rodinou. Za celou historii se na pozici starosty doposud objevila žena pouze jednou, Jana Vlnasová v r. 2018-2020. Více z historie zde.

Volit není povinnost, je to právo ovlivnit budoucnost Dobříše. Podle čeho vybírat? Nejlépe pokud lidi, kterým dáváte svůj hlas, osobně znáte. Víte co dělali a dělají. Jaký měli před 4 roky program a co z něj splnili? Jak drží slovo?

Poslední 4 roky vedla radnici koalice 11 zastupitelů z Pro Dobříš, ODS a KDU-ČSL a nezávislí. Řada rozhodnutí byla schvalována všemi zastupiteli bez ohledu na to, za kterou stranu kandidovali. Splněno nebo částečně splněno je 95 % bodů koaliční smlouvy z r. 2018.

Plnění koaličního programu 2018-2022. Detaily zde

Za 4 roky se konalo 30 veřejných jednání zastupitelstva. Někteří zastupitelé nechyběli ani jednou. Druhý extrém je místní rekordman-absentér, který chyběl na 70 % jednání. Průměr absencí je 15 %.

Všichni to s městem myslí dobře, ale každý klade důraz na něco trochu jiného. Pokud váháte, podívejte se na programy jednotlivých stran, ten náš je zde.

Ale hlavně, pojďte volit.

Ověřeno MonsterInsights