Kultura na Dobříši a poslední zhasne

Jak to vypadá s kulturou na Dobříši? Kolik stojí hvězda? Ubavíme se k smrti?

Pod pojmem kultura si každý přestavujeme trochu něco jiného. Pro někoho je to umění typu hudby, divadla, tance, filmu, literatury. Pro jiného je to základní rovina mezilidské komunikace vč. oblečení, architektury či stolování. A pro dalšího tradice a to, čemu někdy říkáme kulturní dědictví.

Kultura je komplexní a mnohostranný koncept, který může mít různé významy v různých kontextech. V základním smyslu se kultura týká způsobu, jakým lidé žijí, myslí, komunikují a vyjadřují se. Autor: Chat-GPT 3.5

Pokud bychom tento pojem zúžili na Dobříš a omezili na nabídku kulturních akcí, dostaneme rozporuplný obrázek. Kulturní dům (a nejen on) pořádá desítky kulturních akcí za rok, akorát že na ně nechodí kulturní diváci. Tedy přesněji, žádní diváci.

Kultura v kulturáku

Kulturní středisko Dobříš je příspěvkovou organizací města. Letošní celkové náklady „Kulturáku“ jsou ve výši 6,6 mil Kč (rozpočet zde). Tato částka obsahuje mzdy zaměstnanců, náklady na vystupující i na provoz budovy. Očekávané příjmy ze vstupného a pronájmů jsou 1,8 mil Kč. Zbytek nákladů ve výši 4,8 mil Kč je financován z rozpočtu města (6,6 – 1,8 = 4,8). Kulturní středisko provozuje a spravuje Kulturní dům, který vznikl přestavbou židovské synagogy. Zdevastovanou budovu prodala Židovská obec Okresnímu národnímu výboru v r. 1956, o tři roky později byla odstraněna věž synagogy. V místě původního oltáře je jeviště, chrámová loď byla přepažena patrem a vznikly dva sály. Do společenského sálu v přízemí se vmáčkne 250 diváků, do výstavního sálu v prvním patře 120.

Kulturní dům Dobříš včera a dnes

V r. 2022 uspořádal „Kulturák“ tyto akce:

 Akce KD 2022PočetNávštěvníků celkem
Koncerty v KD131182
Výstavy v KD71500 (odhad, vstup zdarma)
Festivaly3131
Koncert Cena města Dobříše 200
Koncerty v rámci akcí města4 
Dobříšské májové slavnosti 3000 (odhad, vstup zdarma)
Setkání se Sv. Mikulášem 1000 (odhad, vstup zdarma)

Z koncertů byl největší nával na Vypsané fixe, 266 platících. Na druhém místě Timudej, 128 osob. To jsou výjimky. V ostatních případech se návštěvnost pohybovala v řádech desítek: Švihadlo 59 diváků, United Flavour 70,  Clarinet factory 49, Gang ala Basta + U-Prag 32…Při vstupném v rozmezí 250-350 Kč si snadno spočtete výnos.

Přehlídka dechovek na Májových slavnostech – podium na Dukelském náměstí v r.2022

Větší zájem je o akce, které jsou venku a vstupné se neplatí. Tradiční masovkou jsou Dobříšské májové slavnosti, kde v posledních letech mají návštěvníci města i Dobříšáci k výběru vystoupení na několika scénách. Na své si přijdou milovníci dechovky, popu i rocku. Hlavní hvězdou byli letos Tata Bojs, loni Monkey Business. To pak skáče plné náměstí.

Dobříšské májové slavnosti 2022 – foto Petr a Petra Švihlíkovi

Rozpočet Májovek se ale šplhá k milionu korun. Podium, světla, profi zvukaři a kapela zvučného jména…to vše něco stojí. Zatímco v předchozích letech se vystoupení hlavní kapely dařilo držet pod úrovní 200 tis Kč, jednání na r. 2024 ukazují velký skok. Kapely, které mají celorepublikové renomé a vyprodávají sály či stadiony, si nyní za vystoupení říkají 400-500 tis Kč. Rekordmanem je zatím nabídka jedné české hudební skupiny, která by byla ochotna zahrát za 700 tis Kč. Při obvyklé délce vystoupení 60-70min to je pěkných 10.000 Kč za minutu. Z rozpočtu města…

Toto jsou požadavky na občerstvení jedné české kapely při debatě o jejím vystoupení v Dobříši. Jsou to hvězdné manýry nebo běžné požadavky českých muzikantů?

„Pořadatel se zavazuje na své náklady zajistit občerstvení pro účinkující v tomto rozsahu:“

  • 24 ks neperlivé vody 0,5 l a 24 ks jemně perlivé vody 0,5,l
  • 100x točené pivo Pilsner Urquell  (popřípadě  min. 60 balených vychlazených piv Pilsner Urquell 0,5 l plech nebo 50l sud Pilsner Urquell-výčepní zařízení máme své)
  • 2 ks Coca-Cola 2l
  • 4 ks pomeranč juice 1l
  • 2 láhve suchého kvalitního červeného vína (ne ČR produkce)
  • 3 láhve suchého kvalitního bílého vína
  • 1x lahev vodka 0,7l (Absolut, Finlandia)
  • Masovo-sýrová mísa: kvalitní vepřová šunka, uzená makrela (v létě sardinky v oleji), sýr typu Brie, sýr typu Niva, šunkový mazací sýr, lučina
  • Nakládaný hermelín 4-5 ks
  • Zelenina: rajčatový salát, červená paprika, nakrájená cibule, zelené olivy bez pecky v plechovce
  • Ovoce: jablka, banány, v zimě mandarinky, v letním období jahody, hroznové víno
  • Pečivo: rohlíky, tmavé pečivo, chleba
  • Sladké pečivo: jablečný závin nebo bábovka…. domácí výroba vítána, nebo Marlenka
  • Máslo, olivový olej, ocet balsamico nebo vinný, sůl, pepř, cukr
  • Teplé jídlo dle domluvy (15 porcí) -nutno domluvit s managerem skupiny týden před akcí
  • káva, čaj, cukr, mléko a neperlivá voda s rychlovarnou konvicí

Kultura mimo KD

Kultura ale nejsou jen akce pořádané Kulturním střediskem. Některé akce podporuje finančně i město ze svého rozpočtu, jiné si pořadatelé organizují a financují sami. Letos proběhl již třetí ročník Festivalu hudby Zámek Dobříš, kde hlavními organizátory jsou houslový virtuos Jaroslav Svěcený a herečka Zdeňka Žádníková. Město Dobříš a Zámek Dobříš jsou v roli spolupořadatelů. Jedná se o špičkovou akci v nádherném prostředí, jejíž koncerty bývají vyprodány. Přitom letos byly nejdražší vstupenky jen za 490 Kč.

Před lety dobříšský nadšenec Ivo Kylar dal dohromady akci na záchranu dobříšských varhan. Formou více než 50 koncertů klasické hudby se během šesti let podařilo vybrat 4,3 mil Kč, za které byl pořízen nový nástroj. Být v kostele opona, byl by na ní nápis „Dobříš sobě“. Po pravdě přispěli i ti, kdo zde nebydlí. Děkujeme. V organizovaní koncertů klasické hudby p. Kylar pokračuje, stále hůře se však daří před špičkové muzikanty posadit také početnější publikum. Základní vstupné 300 Kč.

Podobný problém velmi nízké účasti měly i dvě jiné letošní akce v Zrcadlovém sálu zámku: jeden koncert byla dobročinná dražba obrazů, druhý byl koncert pro seniory se vstupem zdarma. Nižší účast byla i na rockovém Summer Festu či koncertu k Memoriálu Leoše Liščáka, který pořádají dobrovolní hasiči. Ukazuje se, že bez ohledu na to, kdo akci pořádá, bez ohledu na to, zda se platí vstupné či je zdarma, a dokonce bez ohledu na žánr, na velkou většinu koncertů přichází málo diváků. Čest výjimkám, kde zázračný recept na vyšší návštěvnost objevili nebo měli štěstí na termín, počasí, atraktivního interpreta…

Vedle toho probíhá řada menších akcí, kdy se sejde pár přátel a společně si zahrají pro sebe a pár kamarádů zdarma. Fungují takto koncertíky Full Moon Jazz ve Velbloud Café či společné folkové muzicírování v Krmelci. Mezi akce pro omezený počet diváků patří také Čaje o páté pro dobříšské seniory, které se konají 5-6krát za rok.

Tančit jako déšť

Mezi umělecké projevy patří i tanec. Na Dobříši odučila základům tance a společenského chování Taneční škola Dohnal Dancing již 4 generace. Tento světový unikát „základních tanečních“ se drží již jen v Rakousku a v Čechách. Tradice Rakouska-Uherska:) Škola je soukromá a pronajímá si prostory v Kulturáku i jinde. Letos se díky aktivitě Divadla Kruh a profesionálního tanečníka Dominika Vodičky uskutečnila masová choreografie Roztančíme Dobříš, kterou si společně mohlo zatančit celé město při Májových slavnostech.

Je to drama

Nejde jen o hudbu a tanec. V Dobříši působí několik divadelních souborů. Tradice ochotnictví zatím žije. Hercům, rekvizitářům i režisérům jde o společně trávený čas, společnou legraci a občas i vystoupení před přáteli a rodinnými příslušníky. Letos poprvé se konal divadelní festival základních škol. Děti to očividně bavilo, naučily se pracovat s trémou i spolupracovat v týmu. Moc pěkná podívaná. Dobříšská knihovna pořádá přednášky, ale také kulturní dýchánky v podobě četby knih či Slam Poetry Night. Až na výjimky jsou to akce pro úzký okruh nadšenců.

Co tedy zaručeně vyprodává dobříšské sály? Nebude se vám to líbit, možná se budete trochu červenat, ale spolehlivě vyprodáno má opakovaně jen…. Travesty Show, např. tahle. Vstupné 390 Kč.

Máte kino? A mohla bych ho vidět?

Dobříšské kino bylo postaveno v r. 1951. Generace Dobříšáků v něm zažily válečné filmy, kapitalistické thrillery i první pusy. O jeho osudu rozhodli sami obyvatelé dlouho před jeho demolicí v r. 2021. Kino bylo zavřené již od r. 2003. Diváci zkrátka přestali do kina chodit. Dnes je v místě bývalého kina park.

Dobříšské kino před demolicí – foto Dobříšsko aktuálně

Škola pro umělce

V Dobříši působí Základní umělecká škola. Tady se hudbě, zpěvu, tanci, dramatu či výtvarnému umění věnují děti pod dohledem nebývale trpělivých a šikovných učitelů. Ti si k výuce odskočí tu z úspěšného koncertního turné, tu z přebírání hudebních cen Anděl. Milovat různé formy umění, učit se přes nekonečný počet chyb postupně zlepšovat, poslouchat souhru, to by se měly učit všechny děti podobně jako zdravému pohybu.

Lucie Karlová – klavír, Tomáš Liška – kontrabas, Pavel Svoboda – tenorsaxofon. Autor Jozef Zawinul

The Social Dilemma

V době Covidu se konzumenti kultury naučili uspokojovat své potřeby doma. Zavřená divadla, koncertní síně i kina až na výjimky neumožňovala po dlouhé měsíce návštěvy kulturních akcí naživo. Nyní jsme sice už více jak 2 roky po epidemii, diváci se ale tak snadno k předchozím návštěvám nevracejí. A zřejmě se již nevrátí. Krátká vlna nadšení po znovuotevření sálů rychle opadla. Před epidemií se vstupenky na zajímavé akce vyprodávaly již v předprodeji. Nyní si diváci zvykli vše řešit na poslední chvíli ve stylu „kam vyrazíme dnes večer?“ Protože vstupenky téměř vždy jsou ještě k dispozici i těsně před akcí.

Druhým faktorem jsou kulturní zážitky online. Koncerty, filmy, divadlo, vše je k dispozici na pár kliknutí zdarma či za malý poplatek, který se nerovná ani ceně vstupenky pro jednu osobu. Např. předplatné Netflix Standard 259 Kč/měsíčně. Nejde jen o snadný přístup, ale i o neuvěřitelnou šíři nabídky. Můžeme sledovat ty nejlepší umělce z celého světa, a ještě u toho v ponožkách s nohama na stole pojídat brambůrky a hlasitě komentovat předváděný výkon.

Třetím hřebíčkem je tiktokizace kultury. Krátká videa na TikToku, Reels na Instagramu či Facebooku v kombinaci s umělou inteligencí, která nám stále přesněji nabízí to, co se nám líbí, vede k návyku rychlé konzumace a potížím se déle soustředit. Pokud se daný výtvor nelíbí během prvních 3 vteřin, stačí přejet prstem na další, ještě zajímavější. Když se pak zkoušíme podívat na nějaký starší film, první, co nás zarazí, je rozvleklé tempo. Podobně je zkouškou soustředění poslech koncertu. Paradoxně dnes vzniká více rádoby uměleckých produktů, které však mají stále kratší životnost.

Můj TikTok: i když jsem před tím zkoušel na Youtube různá videa, zájem o absurdní odsekávání přiškvařeného hrnce „When a pot is too hot“ mi vyrazil dech. Během pár dnů přes padesát tisíc shlédnutí! Vidělo to tisíckrát víc lidí, než je běžná návštěva koncertu živých muzikantů v dobříšském Kulturáku. (velmi smutný smajlík)

Kulturní Dobříš

V dobrém městě chceme dobrou nabídka kulturních akcí. I proto byl dotační program pro kulturu na r. 2024 navýšen. Zájemci z řad pořadatelů či samotní místní umělci se mohou přihlásit o podporu z rozpočtu města v celkové výši 928.932 Kč (zde). To je dvojnásobek částky, která se na kulturu formou dotací rozdělovala letos.

Kvalitu umění prověřuje čas. Na co z toho, co jste viděli tento týden, se budete chtít podívat za 20 let? A na co z toho se podívají naše děti? Nenechte kulturu padnout. Přijďte ji zažít na živo. Zatím ještě je z čeho vybírat. I na Dobříši.

Ověřeno MonsterInsights